Els responsables de la nostra fertilitat

Article Anna Dot October 11, 2016
Fertility Day, Italia 2016
October 11, 2016

El 22 de setembre a Itàlia es celebrava el Fertility Day, organitzat des del Ministero della Salute, presidit per Beatrice Lorenzin, ex-militant de Forza Italia i actualment membre del partit polític Nuovo Controdestra.

Sota el lema “Proteggi la tua fertilità”, arreu d’Itàlia es van portar a terme activitats que tenien l’objectiu de formar a la població donant-los eines per poder tenir cura de la seva fertilitat. Es promovia una forma de vida sana, la responsabilitat de la qual es deixava tota a mans de cada individu. Es recomanava no fumar, no beure alcohol en excés, allunyar-se de les drogues, portar una bona alimentació i anar per feina, perquè, ¿sabeu què, amigues? la bellezza non ha età. La fertilità si. Altres imatges i sentències que van circular per les xarxes van ser les següents:

Fertility Day, Italia 2016

Fertility Day, Italia 2016

Fertility Day, Italia 2016

Fertility Day, Italia 2016

Fertility Day, Italia 2016

Fertility Day, Italia 2016

Fertility Day, Italia 2016

A banda de la polèmica que particularment aquesta última va provocar i del caràcter infantilitzant de la campanya, cal reconèixer que el cinisme de totes aquestes expressions no té límits i resulta insulta tant per a homes com per a dones, especialment si tenim en compte el fet que gran part de la població estèril ho és per causes medioambientals (contaminació ambiental) o estructurals (condicions de treball precàries que obliguen als individus a viure sota alts nivells d’estrés i pèssimes condicions de vida). És evident que tant unes causes, com les altres, s’escapen de les mans dels individus qualssevol als quals anava dirigida la campanya.

D’altra banda, si personalment em ve ràbia amb aquesta situació i aquestes actituds no només és pel fet que es passen per alt aquestes causes, per tant, el govern es desresponsabilitza per passar tota l’aparença de responsabilitat al ciutadà convencional, que realment poca cosa té a fer. Si tot plegat em fa venir ràbia, dic, és a més perquè tampoc es parla de la gran quantitat de dones -i potser també homes, no ho sé- que queden estèrils o que ens trobem amb greus problemes de salut reproductiva per culpa d’haver estat sotmeses a tractaments amb pastilles anticonceptives sense ser una absoluta necessitat i -i això, per a mi, és el pitjor- sense haver estat estudiades fisiològicament per saber si erem compatibles amb aquests productes, ni haver estat informades dels riscos que corríem en prendre-les. Però bé, sé que no és greu perquè, com ja se’m va dir a la Dexeus, si mai vull tenir fills, en podré tenir amb assistència mèdica. D’aquesta manera vaig passar de ser una persona amb problemes de salut reproductiva a ser una clienta: una situació molt més tranquil·litzadora perquè sé que només em cal tenir diners per poder aconseguir allò que em proposi, més enllà de quin sigui el meu estat de salut i el de la meva parella.

Amb tot, el número de la Repubblica (diari nacional) de divendres passat contenia un article en el qual s’explicava que l’esterilitat dels pares es passa als fills en les fecundacions in vitro. Per a les que en moltes ocasions ens trobem odiant l’espècie humana, realment aquest és un missatge esperançador.

Deixant sarcasmes a banda, és de celebrar que, almenys, el Fertility Day donés lloc a la contracampanya Fertility Fake, ignorada pel govern i alguns dels grans mitjans nacionals però visible a molts carrers de diverses ciutats italianes, amb pancartes com les que podeu veure a continuació.

Fertility Fake Itàlia 2016 - Roma

Fertility Fake Itàlia 2016 - Roma

Fertility Fake Itàlia 2016 - Roma

Fertility Fake Itàlia 2016 - Roma

Comments are closed.